Karayolu Taşımacılığı Nedir?
Ticari ürünlerin istenilen yere karayolu üzerinden zaman kaybı yaşamadan ulaştırılması, teslim edilmesi anlamına gelir. Karayolu taşımacılığı nedir? Sorusunun cevabı ürünlerin alındığı yer ile teslim edildiği yer arasında herhangi bir aktarmaya ihtiyaç duyulmadan, uygun araçlarla karayolu ile belirlenen zaman dilimi içerisinde varacağı yere teslim edilmesidir. Karayolu taşıma hizmetinde ulusal, uluslararası kurallar, gümrük merkezleri ve kuralları, alternatif yollar, terminallar önem taşır. Karayolu taşımacılığında ürünü gönderen ile alıcı arasında yapılan bir protokol ile ürünler ilgili adrese teslim edilir.
Karayolu Taşımacılığı Avantajları
Karayolu taşımacılığı, aynı yol üzerinde bulunan farklı işletmelere ait ürünlerin tek bir araçla taşınması işlemi yani parsiyel taşımacılık ile yapılabilmesidir. Karayolu taşımacılığı nedir? Düşündüğümüzde, teslim edilmek istenen ürün müşterinin adresine ve deposuna kadar ulaştırılır. Karayolu ile hemen hemen her yere ulaşım sağlanabilir. Yolların elverişli olması ve yapılan yatırımlar bu noktada önemlidir. Havayolu taşımacılığı ile kıyaslanırsa karayolu taşımacılığının maliyeti daha düşüktür. Taşınan ürünlerin herhangi bir zarar görmesi, yıpranması, kaybolması ihtimaline karşı yapılan sigorta ile güvence altına alınmış olur. Ürün yüklenmesi ve indirilmesi karayolu taşımacılığında zaman alan bir süreç değildir.
Teknolojik gelişmeler karşısında sürekli takip halinde olan karayolu taşımacılık sektörü bu şekilde gelişmeye devam etmiştir. Mesafelerin kısalması, fazla giderinin olmaması, kapıya kadar teslimat karayolu taşımacılığının tercih sebeplerindendir. Ayrıca ulaştırma alanı geniştir, yüklere uygun araç bulma problemi yoktur, araç çeşitliliği olan geniş bir filo bu sektörde bulunmaktadır. Karayolu taşımacılığı, havayolu ve denizyolu taşımacılığı için de liman ve havaalanlarına ürünlerin ulaştırılması için gereklidir. Karayolu kanunları, gümrük kanunları, teknolojik gelişmeler sektörün verimli çalışabilmesi için sürekli takip ettiği uygulamalardır.